Höstens kurser och allmänt "hundprat"

Nu börjar planeringen bli klar för höstens kurser, det finns några platser kvar på bla. kantarellsök som börjar torsdagen den 3 september kl 18.30.
Jag går här hemma och kokar lite sylt (hemskt präktigt, eller hur?) och började fundera runt tänket vid hundträning.
Enligt den senast tidens syn på inlärning så gäller positiva metoder, eller hur?!
Vad är då positiva metoder? Det finns olika tokningar på det här kommer min.

När vi jobbar med inlärning och träning belönar vi alla rätta beteenden och ignorerar det som inte är tänkt att göra. Hunden testar olika och när vi börjar närma oss ett färdigt moment händer det ofta att hunden börjar testa andra delmoment. Ofta för att förenkla för hunden och då vet vi att nu är momentet snart klart. Då gäller det att helt ignorera felen och belöna det rätta så kommer hunden snabbt på rätt beteende igen.
Detta gäller all inlärning.

I samhället så har vi normer och regeler för att vår vardag ska fungera och ihop med våra underbara hundar så har vi ett regelverk för att dels familjen och dels resten av samhället ska fungera. För det behövs inga ryck i koppel eller höjda röster eller rent av våld utan enbart tydlig kommunikation med hunden. För utifrån hundens perspektiv så gör han/hon inte fel!
Positiva metoder betyder alltså inte samma sak som 70-talets fria uppfostran helt utan regeler och normer utan att vi i familjen är tydliga mot varann och respekterar särarterna hos varann med mycket kärlek och värme. För i min värld så är hunden en familjemedlem. Vad är hunden i din?

Kommentarer
Postat av: kicki fohlin-svensson



Jättebra skrivet Anita! Håller med till 100%

/Kicki

2009-07-17 @ 10:31:17
URL: http://www.rexago.se
Postat av: Tessan och "pälsbollarna"

Så bra skrivet Anita!! Tänk om alla hundägare tog till sig detta....Men med fler instruktörer som dig och flera andra i samma anda så är vi på rätt väg...

Kram!

2009-07-19 @ 12:53:28
URL: http://minahundarochjag.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0