Valp fortsättning och hund i vardagen fortsäättningskurs

Redan onsdag, igår var vi på sta´n med valparna. Det märks att hormonerna spritter i valparna, så nu jobbar vi med kontakt och koppelträning nu med störningar. Inkallningar på Stora torget gick jättebra så visst fastnar en del.
Hundarna behöver regler  men de ska läras in mjukt och fint.  När hundarna är stinna med hormoner vad kan vi begära då?
Att ha hund innebär att man ska ha en stor portion humor och gärna tålamod men även kunna visa vad vi människor vill.

I måndags på kursen hade vi fullt upp med koppelträning, inkallningar och belöningsträning. Sedan ett kort spår och så fika. Därefter lite rally lydnad. Det är svårare än det ser ut men roligt.

Idag ska vi ut i skogen med nosövningar och sedan ikväll startar sök kursen, det ska bli skoj.

Valpkurs, hund ivardagen spår och sök

Nosövningar i alla former är helt underbara tycker jag, vi får se hundarnas kapacitet och har förmånen att få jobba ihop med dessa underbara djur.
Genom nosövningar och andra aktiveringsövningar blir vi viktiga för våra hundar och de tycker att vi är familjen de verkligen vill bo hos.

Det här med korrigeringar är svårt eller hur? Vad lär man sig egentligen av att bli åthutad? Tänk istället så här: Vad vill jag?
Hur kommer jag dit?
Leder mitt sätt dit jag vill komma eller behöver jag byta strategi?
Vad tycker hunden är viktigt?

Jag menar inte att hundlivet är utan regler utan mer hur kommer vi till en harmonisk och rolig samvaro med hundarna. Relationer mellan männsikor kan vara svårt så även när det gäller våra hundar så fundera lite.

Ester ligger på golvet och tycker livet är rätt så trevligt efter att massakrerat ett par kartonger och burkar som var gömda samt fyllda med godsaker.
Lite senare ska vi ut på en härlig långpromenad.
Jag tror att vi och våra hundar får för lite motion. Får man inte det reagerar hundarna med att hitta på andra saker som att skälla, göra utfall m.m Nu säger jag inte att det är så lätt att komma åt beteenden som vi anser vara felaktiga men man kan alltid försöka med ökad motion om hunden redan nu får för lite. Ge det ett par månader och se om beteendet förändras.

Vårt hus är äntligen sålt och vi flyttar in i en tvåa för att fortsätta vårt sökande efter vårt nya drömhus. Redan i maj går flyttlasset så nu är de full fart, ja inte på mig kanske men på resten av familjen.
Nu finns det lediga platser på kurserna, så passa på och gå en kurs med din hund i vår och ha roligt tillsammans.


Kursstarter under våren

Äntligenbörjar våre komma, snön smälter så det står härliga till. Ester är ensam hemma och det märks att hon saknar storasyrran Alice. Vi har mest tagit promenader nu mer med långlina. Jag har inte en 100 % inkallning på henne och nu börjar djuren få sina ungar.
Inkallning är ett speciellt område där relationen mellan hund/förare spelar in. Varför i hela friden ska hunden komma bara för att vi ropar?
Det gäller att träna träna och åter träna på inkallningar, ge belöningar till hunden som den verkligen vill ha. Det ser man oftast på hundens kroppspråk om den uppskattar belöningen.
Jag vill gärna att inkallningsordet blir en vana som man bara gör oavsett vad som händer runt omkring oss så därför förstår ni vikten av träningen.
Ester och jag tränar på uthålligheten vid träningen och vi är inte överens riktigt men det kommer så sakteliga. Vi ska gå en helgkurs för NIna Svartberg i vår, kan VERKLIGEN behövas.
Snart kan vi börja lägga spår igen i skogen inte bara på vägar det ser jag framemot också.
Nu till kursverksamheten.
Glöm inte bort torsdagsträningarna när ni kan komma utan anmälan, ikväll är det försträrkning med ytterligare en instruktör. Fundera på vad ni vill träna på så gör vi det.
Spårkursen är full men det kommer flera lite längre fram men varför inte prova på lite sökövningar? Skojigt både för förare och hund.
Valpkursen startar 15 april skynda att anmäla dig det finns platser kvar än.
Fritt Följ lever vidare med nya friska krafter, det är så roligt med ungdomarna som brinner för föreningen själv finns jag kvar som instruktör så gå gärna in på www. frittfolj.se.
Nog med reklam nu ska vi ha kul med våra hundar för det är ju därför vi skaffat dem, eller hur? Våra familjemedlemmar som kräver sin tid men som ger igen 1000- falt.
Tills vi hörs nästa gång: ta aktiva promenader med din hund, lägg undan mobiltelefonen och lek tillsammans istället en stund!

Alice har blivit mamma och kan bli amma omedelbart

Min lagott tilk har fått en valp idag, en tik och en dödfödd tyvärr. Om ni känner till någon kull som behöver en amma finns hon i Ängelholmtrakten. Hör av er direkt!

Start på hundkurs

I måndags startade en valp fotsättning. Det är ett litet men ambitiöst gäng. Det ska bli kul att följa  valpar/unghundarna i några veckor. Fler rapporter följer. I kväll är det kursavslutning på en hundvett o etikett. Det känns alltid lite sorgligt att sluta en kurs. De har jobbat på bra och ikväll ska vi kolla kunskaperna.... Ett litet prov kommer.

Sedan provar jag ett nytt grepp ned start torsdag den 18 mars kl. 18.30, en drop in kurs. Du kommer och vi tränar på det ni vill. Detta fortsätter i fyra veckor. Kom och prova på.
Det kostart 100 kr/gång.

Valp fortsättning, vardagshyfs och skoj.



Här är en bamsegod Alex med husse




Rambo som är törstig efter träningen.



Här ligger Tassa en fin wachtel som jagar med husse och går kurs med matte Elisabeth.



Här är det avslutning och Jack med matte Anette går slalom mellan konerna




Per och King tar sig an uppgiften med stor ambition och bra belöningar från husse för gott arbete.




Tessie, spansk vatten hund med matte Kerstin i snöblask på avslutningsdagen





Här är Daniel med sin Guiness också en glad och go labrador även på bilden nedan . De jobbar på bra, inga stryphalsband här inte utan selar som inte skadar struphuvud och nerver (  mycket mer kan skadas)




Här är Jack precis som en labbe ska vara pigg och med på noterna. Matte belönar med leksak och det tycker Jack är superbra. Lek de är livet det!





Det gäller att få hunden med sig inte mot sig och arbeta med belöningar i all inlärning.
Hundarna försöker inte klättra i rang, inte heller visa dominans mot sin familj utan de kan ibland "se om det går" och då gäller det att milt visa på det rätta och inte ge sig in i kamp eller ryckande.
Däremot finns det alltid regler som man själv väljer ex får min hund tigga? ligga i sängen? jaga möss ?  Dessa regler ska förstås hållas men man måste kunna reglerna för att kunna följa dem och där brister ofta vi människor. Vi tror att hundarna vet och kan. Det är vårt ansvar att lära dem reglerna och att ge våra hundar härliga behovstillfredställda liv. Jobba med sin hund är ju det roligaste som finns. Ibland går det bra och iblande mindre bra tycker vi, hunden ska alltid tycka att den är bra.

Vi försöker alltid att göra kurserna individanpassade ibland lyckas vi och om vi inte gör det så säg till! Det är enda vägen till förbättring.

Just nu söker jag en egen lokal med ljus och lykta. Det är roligt att ni vill gå på mina kurser och nu behöver vi utöka så om någon känner till / har tillgång till en loka (minst 100 kvm) så tveka inte utan skicka mig ett mail eller ring. I planeringen ligger som sagt en uttökning av kurser och om rätt lokal hittas kanske ännu fler roliga hundrelaterade träffar och saker.


RSS 2.0