Kantarellsök, kursavslutning och tappat nya kameran!

Vad trött jag blir på mig, min nya fina kamera är BORTA den hann bo hos mig i någon vecka innan den rymde hemifrån.
Så här kommer text istället för roliga bilder.
I helgen var jag tillsammans med flera andra från Östergötland bl.a två trevliga tjejer Alexandra och Jenny  och Kicki förstås på Etologiutbildningen med Lars Fält.
Vi gick igenom hundens sinnen, perception och  omvärldsuppfattning samt spår och sökövningar. Det var Jättespännande och roligt.
Så idag har jag sovit hela dagen förutom i kväll när vi hade avslutning i värmen. Valp fortsättning fick gå en bana och prova på aktivitetsleksaker, det var roligt att se hur de kan koncentrera sig och lösa problemen!
Imorgon avslutas rallylydnad och på torsdag den andra valpfortsättning.
Sedan kommer Maria Ahola och håller kurs den 11-12 juli, lydility och under veckan efter påbörjar vi kantarellsök. Så sommaren är fullproppad med kurser. Men sedan ska vi ha semester!
Träna på hårda spår, spårupptag, minisök och specialsök. Det är läxorna vi fick till nästa gång på kursen. Det ska jag roa mig med och så förstås en tur upp till Bollnäs för fortbildning.
Vi ses och hörs och du det finns platser kvar till kantarellsöket! som jag kommer hålla.

Rallylydnad, personspår och länge sedan sist

Ibland går dagarna väldigt fort, har ni märkt det? Det känns som om mitt sista inlägg var skrivet igår men det är ju nästan en hel vecka sedan.
Det har hänt mycket och jag kommer med mer detaljer snart. Framtiden ser ljus ut men det kommer blir förändringar. Nu är ju inte förändringar enbart dåliga utan det kan komma mycket positivt och utvecklande utifrån det.
Iallafall så kommer kurserna fortsätta!
I måndags spårade vi på fält med valp fortsättning och som vanligt låg kameran hemma. Java g.d hade lite problem men löste dem på slutet och använde sin nos i spårkärnan.
Sally kelpin kom på vad man kn använda sin nos till när man tar det lite lugnare och hon gick fint i mattes spår och hittade en burk i slutet som var full med gotter, härligt tyckte Sally och gott!
Golden killen Ceasar hade inte spårat tidigare men vilken spårhund! Han ska få spåra mer med hjälp av matte Chatarina och hennes döttrar. semestern har kommit och grupperna är lite decimerade men Arras , schäfern med matte Jessica var också ute och spårade. De har kommit lite längre och lade ett apellspår.

I går var det rally i den lilla gruppen, ibland är det skönt att man är få eller hur?

Hemma är det annorlunda för båda tjejerna löper! Esters första löp rinner på som om inget hänt och Alice har kommit igång ordentligt också nu. Alice har ont i sin framtass och får bara gå koppelpromenader, hoppas att det går över fort.
Idag ska vi till Kisa och träna med Helen och b.c Spice, det ska bli kul!

Koppeldragande

Igår träffade jag en underbar hund med sin matte och husse. De upplevde att deras hund drog dem under promenader.
Kort kan man säga att om hunden får lov att dra så gör den det. Hunden upplever det som självbelönande att nå fram till doftfläckar, just den stolpen m.m .
Hur ska man då göra när man inte ska rycka i hunden eller orsaka obehag?
Genom att belöna hunden när hunden går bredvid dig, hundar lär sig bättre efter att ha tagit egna beslut. Vi kan aldrig undervisa en hund!
Stanna och inte låta hunden dra dig fram till doftfläckar, när hudnen tittar på dig beröm och gå åt andra hållet.
Om din hund har ett strypkoppel och hänger sig fram i det så prova ett annat halsband eller rent av en sele, hunden kan försöka komma undan obehaget som stryphalsbandet åstakommer.
Åter till den fina unghunden som jag fick nöjet att träffa, alla behöver ett regelverk att följa, se på bilkörning t.ex det finns hur många regler som helst men ändå kör vi bil!
Så ett regelverk med så få regeler som möjligt men de regler som finns följer man ALLTID! Vi kaninte ena dagen säga att det gör inget, han är ju så söt! För att nästa dag kräva militärisk disciplin.
Tänk på att ledarskap är inget man tar, det får man! Gör dig själv till en resurs som hunden väljer. Så jobbade vi, ägarna till hunden visste egentligen hur de skulle jobba, behövde egentligen bara lite stöttning så fortsätt jobba på det sätt ni redan gör och lägg till de tipsen ni fick så kommer er unghund när hon är vuxen gå toppenfint i koppel.

På tal om koppel... i förrgår kom en glad golden springande fram mot oss,  ingen ägare i sikte!
Ni som följt bloggen vet att min lilla lagotto Alice har haft problem med andra hundar, hon backade ordentligt i sin träning.Typiskt!
Hundarna drog omkull mig och det tog ett tag innan jag kom upp och kunde jaga undan den andra hunden.  Så lite mörbultad är jag fortfarande men Ester tyckte det var skoj och de fick leka en liten stund så slutet gott allting gott!

Stadspromenad

Igår var vi ute och gick på sta´n bara två av valparna/unghundarna dök upp. Vi gick ned till tågstation via konstverk som är klätterbara. Äntligen börjar det kännas som sommar!


Jag har skalperat Gunnel på bilden, här tillsammans med Sally, det gick så bra igår! Toppenbra jobbat!


Java g.d börjar bli stor men ska växa mycket mer än, här tillsammns med husse Nicko också är halvskalperad. Fel på fotografen  hm?

Spårkurs och rallylydnad i Linköping





Här sitter Therese efter att ha lagt spår åt sin flat coated retriver Basse. Konstigt att fika alltid smakar så gott i skogen.
Vi hade en helgkurs runt ämnet spår, provade på personspår och viltspår.



Lisa med sin dvärgschnautzer Tage. Lisa har precis inmundigat en banan, inte slänga i naturen utan hemma. Bra tänkt Lisa.



Här spårar Lisa T med sin storpudel Janis .



Lisa T med munnen full. Janis är en jätteduktig storpudel,noggrann i sina spår.



Lite lek hinner man ju med också här är flatten Basse och Tage.




Janis undrar om det blir bra så här?



Här hittar Basse sitt slut, mums fillibaba. Likaså Janis som får belöningen från matte Lisa T.




Här är lite rallybilder, Daniel med sin fina kille dalmatinern Lipton. De är så duktiga och gillar rallylydnad skarpt!




Mina tjejer hoppar in, Alice och Ester i posetagen.
Häär är Kristina med sin Effie, kolla kontakten!



Ny kamera, äntligen känns bra. Idag har Alice provat på agility och Ester tränat lydnad inför klass 1. Det gick såbra för båda monstren idag. Ester har aldrig gått så bra tidigare och jag lyckades stoppa träningen nästan i tid, snart lär jag nog mig också att träna i yttesmå pass.
Glöm inte att kolla in hemsidan www.anitahundsport.se för mer kurser, även på www. frittfolj.se
Godnatt!

Valpar i vidingsjö motionscenter.

Igår var gänget , Gudrun och husse Håkan, Tuva med matte Annika och husse Peter, Tage med matte Lisa, Maja med matte Pernilla, Mojo med matte Stina och husse Peter, Chicko med matte Michaela och husse (jag tror även han heter ) Peter . Vi kallade in hundvalparna/unghundarna , gick fint i koppel, gjorde hittaövningar och lite uppletande. De ar så duktiga allihopa. En del ville inte hämta saker men när det gällde hitta människor i skogen var de på topp allihop. Det är god störningsträning i Vidingsjö med många männsikor och andra hundar i omlopp. När en ny hund utanför gruppen närmar sig så händer det grejor, det är så roligt att se på hundarnas förmåga att bilda grupper och hur de hanterar nya medlemmar i och utanför gruppen.
Själv så var jag med mina småmonster i skogen och lade spår tillsammans med en god vän. Vi lade fyra spår så ni kan nog gissa att vi hade två hundar var.
Ester gick Sabines spår och Vilda gick mitt spår. Det gick skapligt för Ester men hon genar i vinklarna. Men hon löser uppgiften och markerar spårapporterna så bra, Inget tugg utan lugnt och fint. Hon vill ha godbiten jag serverar henne.
Alice gick ca 15 meter på spåret sedan hittade hon något helt annat och fick en skön skogspromenad istället. Hon ska precis till att börja löpa såhon lever i sin egen lilla värld just nu.

Sommarens hundkurser

Nu börjar det ta riktig fart. I sommar kommer jag hålla kurser och dessutom kommer Maria Ahola och håller sommarkurs under en vecka.
Min spårkurs under kommande helg har fortfarande någon plats kvar , sedan börjar prova på helgen 3 - 5 juli bli full så om du vill prova på lite nya sätt att träna på så kom och var med, rallylydnad, freestyle, nosövningar och mycket mer ingår.

Maria Ahola håller kantarellsökskurs, Id- spår och lydility under veckan 11 - 16 juli det ska bli så kul att få se henne arbeta med hundarna. Maria har skrivit succeboken "Köttbullelydnad"
Skynda på ch anmäl dig! Vem vill inte ha en hund som hittar skogens guld, eller vill lägga jobba mer  i spårarbetet. Id spår innebär att hunden urskiljer just ett specifikt spår bland flera genom att först få lukta på ett föremål.

Igår kväll tränade Ester och jag för första gången ihop med två andra hoffar och en schäfer, det var jätteroligt och nyttigt för oss. Ester och jag koncentrerade oss på att vara tillsammans och leka , göra enstaka delmoment och så en platsliggning som gick riktigt bra, hon tjuvade lite när vi kom tillbaka och satte sig upp för fort.

Alice mentalbeskrivning

Idag var vi i Mjölby för att göra en beskrivning på Alice, jag har tidigare skrivit om hennes rädsla och det stämde, beskrivaren bröt vid "dumpern" Alice fick panik och flydde. Det gick så långt att man släppte ned overallen och jag och Bo gick framåt på stigen och lockade, då kom hon till mig, gissa om hon tyckte det var obehaglig!
Oj vad jag mådde dåligt över att ha utsatt henne för detta då jag visste om hennes rädslor!
Beskrivaren ansåg att Alice kan fungera som familjehund med den tryggheten hon har hos oss och kanske kan vi tävla om några år iallafall. Men man måste ta hänsyn till hennes personlighet och acceptera hene som hon är.
Vid aktiviteten, ja fast man står stilla i tre minuter så fick hon diarre. Vid lilla bytet så stack hon för första gången, hon tyckte publiken var jätteläskig och höll sig ifrån dem.
Det första momentet var otäckt, att någon skulle känna igenom henne utan matte! Men testledaren var jättebra  och tog det försiktigt och kom tillbaka, försökte på nytt hos mig men det gick inte. Alice tyckte det var obehagligt redan från start alltså.
Som tur var hade vi Ester hoffetiken med så jag tog båda hundarna och så gick vi en rejäl promenad och då genom Esters och mitt beteende lugnade hon ned sig och avreagerade helt så småningom. Först då satte vi oss i bilen och åkte hemåt.

Jag fick ett sådant hemskt meddelande igår, en väns hund, en doberman hade fallit ihop och avlidit momentant. De berättade idag efter lite efterforskning att 26 % av dobermannarna kan lida av dena konstiga hjärtsjukdom.
Det saknades en hund i hallen när vi hälsade på idag. Quincy saknas oss!
Jag tänker på mina vänner som nu har förlorat en god vän och hund.



Valpkursfortsättning

I måndags och igår var det dags för fortsättning valp, i veckan tränade vi stadgeträning, att valpen kan signalordet i alla lägen. Så vi tränade med olika störningar stora som små. Ibland gick det bra ibland mindre bra. Men de är bra på att jobba mina kursare. Igår tränade vi även följsamhet och hundmöten,det gick jättebra! Maja rhodesian ridgeback har utvecklats under kursen, matte Pernilla jobbar på bra. Pinschern Mojo har en underbar kontakt med både husse och matte Stina och kommer så bra på inkallning. Rottisen Chicko är äntligen tillbaka efter 3 månaders konvalecent efter knäoperationer, han ären riktig myslurk.  S.t Bernhardskillen Herrman blev ordentligt blöta igår iregnet. Lilla Gudrun är tillsammans med husse Håkan tränar på bra.
Vi har varit ute och spårat i blåsten och tjejerna Alice och Ester var duktiga och löste problemen bra. Jag har inte tränat så mycket i veckan men börjat på att lära tjejerna stampa, det har vi i läxa på etologutbildningen med Lars Fält

Etologkurs och hittar inte kameran!

Jag var på en toppenhelg på Öland på etologkurs med Lars Fält. Som tur är det fyra helger kvar. Under helgen gick vi igenom ledarskap och dominans och kommunikation och signaltolkning. Gissa om det var nyttigt och informativt. Det var ett härligt gäng som går på kurs tillsammans. Jag hade kameran med till Öland men hittar inte den nu! Typiskt eller hur.
Min gamla ford ville inte starta i söndags och inga startkablar förstås. Som tur var hade Carola startkablar i bilen och kunde hjälpa oss igång. Sedan  rullade vi på hela vägen hem.
Jag blev stärkt i min tro att hunden är ett högt stående däggdjur som ska behandlas med respekt, som naturligtvis ska vara ömsesidig. Belönas för sitt arbete och ha ett regelverk precis som i fotboll men också mycket kul. Hundar tycker nämligen om att ha roligt. Är någon överraskad?
Mycket lek, olika roller för olika arbeten ibland får hunden inneha huvudrollen speciellt i nosarbeten.
Det känns bra att få gå kurs hos en så otroligt duktig person inte bara på hund utan även andra djur
Nu ska  jag fortsätta leta efter kameran..

RSS 2.0