Koppeldragande

Igår träffade jag en underbar hund med sin matte och husse. De upplevde att deras hund drog dem under promenader.
Kort kan man säga att om hunden får lov att dra så gör den det. Hunden upplever det som självbelönande att nå fram till doftfläckar, just den stolpen m.m .
Hur ska man då göra när man inte ska rycka i hunden eller orsaka obehag?
Genom att belöna hunden när hunden går bredvid dig, hundar lär sig bättre efter att ha tagit egna beslut. Vi kan aldrig undervisa en hund!
Stanna och inte låta hunden dra dig fram till doftfläckar, när hudnen tittar på dig beröm och gå åt andra hållet.
Om din hund har ett strypkoppel och hänger sig fram i det så prova ett annat halsband eller rent av en sele, hunden kan försöka komma undan obehaget som stryphalsbandet åstakommer.
Åter till den fina unghunden som jag fick nöjet att träffa, alla behöver ett regelverk att följa, se på bilkörning t.ex det finns hur många regler som helst men ändå kör vi bil!
Så ett regelverk med så få regeler som möjligt men de regler som finns följer man ALLTID! Vi kaninte ena dagen säga att det gör inget, han är ju så söt! För att nästa dag kräva militärisk disciplin.
Tänk på att ledarskap är inget man tar, det får man! Gör dig själv till en resurs som hunden väljer. Så jobbade vi, ägarna till hunden visste egentligen hur de skulle jobba, behövde egentligen bara lite stöttning så fortsätt jobba på det sätt ni redan gör och lägg till de tipsen ni fick så kommer er unghund när hon är vuxen gå toppenfint i koppel.

På tal om koppel... i förrgår kom en glad golden springande fram mot oss,  ingen ägare i sikte!
Ni som följt bloggen vet att min lilla lagotto Alice har haft problem med andra hundar, hon backade ordentligt i sin träning.Typiskt!
Hundarna drog omkull mig och det tog ett tag innan jag kom upp och kunde jaga undan den andra hunden.  Så lite mörbultad är jag fortfarande men Ester tyckte det var skoj och de fick leka en liten stund så slutet gott allting gott!

Kommentarer
Postat av: Sazsa

Usch! Skärpning för hundägare som tror de kan släppa sina hundar och har sådan koll på dem!

Finns en anledning till att man ska ha koppel på sin hund!

Hoppas du inte slog dig för mycket! Kramar om



Kanonfint skrivet om det med koppelträningen förresten! Hoppas många läser det :)

2009-06-18 @ 10:14:14
URL: http://champagnehigh.blogg.se/
Postat av: Sofie

GRrrrr, det händer oss hela tiden... Vet inte hur många lösa hundar jag jagat bort, och Alma får "vatten på sin kvarn"... bara att ta nya tag SUCK!

2009-06-18 @ 13:30:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0